Skip to main content

vcc

Ujian dan Proses Pendaftaran Ubat-ubatan

Oleh: natrah@usm.my

sudut idpis2

Penemuan satu ubat baru amat mengembirakan kita kerana ini dapat memberi pilihan yang lebih dan mungkin juga membuatkan rawatan yang sedia ada lebih baik. Inilah yang dinanti oleh semua pihak termasuk pesakit sendiri. Walaupun kita juga sedar bahawa sesuatu ubat mempunyai kesan baik tetapi tidak kurang juga mempunyai kesan buruk. 

Oleh itu, pihak berkuasa telah mengenakan berbagai syarat kepada para saintis untuk memastikan sesuatu drug itu bukan sahaja berkesan tetapi selamat. Setiap ubat perlu menjalani berbagai fasa kajian sebelum ianya dapat dipasarkan. Seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 1 di bawah. 

Fasa Pra-klinikal 

Sifat-sifat sesuatu ubat dikaji dengan teliti terlebih dahulu daripada sudut keselamatannya. Bahan kajian membabitkan haiwan. Kesan buruk jangka pendek dan panjang dikaji. Begitu juga dengan kesan-kesan lain seperti keupayaan ubat menyebabkan kanser, kecacatan janin, kesuburan dan sebagainya dilakukan. Jika selamat kajian ini akan dilanjutkan kepada fasa klinikal. 

Fasa Kajian Klinikal 

Ini dilakukan apabila dipastikan ubat ini selamat digunakan oleh manusia. Tumpuan kajian adalah untuk mengetahui bagaimana ubat dikendalikan oleh tubuh. Ia melibatkan sukarelawan dalam beberapa siri kajian. Semua kesan yang mereka alami akan direkodkan. Kajian ini dibahagikan kepada 3 peringkat: 

  • Peringkat Pertama: Kajian dilakukan bagi menentukan profil keselamatan jangka pendek ubat serta julat dos yang diperlukan untuk merawat penyakit.
  • Peringkat Kedua: Ini adalah untuk menilai keberkesanan (efikasi) ubat; menentukan dos yang sesuai dan meneliti profil kejadian buruk ubat. 
  • Peringkat Ketiga: Tujuannya ialah untuk mengesahkan keselamatan dan keberkesanan ubat untuk kegunaan jangka panjang. Jika ubat dapat disahkan selamat dan berkesan, peringkat seterusnya untuk memohon pendaftaran supaya ubat dapat dipasarkan. 

Jika pihak berkuasa tempatan yakin bahawa ubat baru yang ingin dipasarkan ini berkualiti, selamat dan berkesan, ubat ini akan didaftarkan untuk digunakan oleh awam. 

Fasa Pemasaran 

Walaupun begitu kesan-kesan lain khususnya kesan buruk ubat hanya dapat diperhatikan apabila ubat tersebut digunakan dengan lebih meluas selepas  dipasarkan. Ini memerlukan satu proses pemantauan yang berterusan supaya sebarang perkara baru yang berlaku berkaitan dengan penggunaannya dapat disiasat dengan lanjut, terutamanya kesan-kesan buruk yang dahulunya tidak dapat dikesan. 

Di Malaysia, kerajaan telahpun mengujudkan sistem sedemikian bagi melindungi keselamatan orang ramai.

21julai98