Skip to main content

vcc

Muslihat Syarikat Tembakau Mula Terbongkar

Oleh: natrah@usm.my

Sejak kebelakangan ini, banyak perkara baru yang timbul yang mengaitkan secara langsung kedudukan syarikat-syarikat tembakau khususnya di Amerika Syarikat dalam mengendalikan perniagaan mereka. Malah pada lewat bulan Mac yang lalu, salah sebuah daripada syarikat tersebut, Liggett Group Incorporated, telah membuat pengakuan tentang beberapa hal apabila ia bersetuju untuk menyerahkan di antara lain dokumen-dokumen syarikat untuk diteliti oleh peguam-peguam anti-merokok. Dokumen-dokumen ini adalah penting sekali kerana ianya dianggap sulit dan dirahsiakan oleh syarikat tersebut buat hampir 30 tahun lamanya. Namun demikian, isi kandungannya masih berguna kepada pihak yang ingin tahu tentang muslihat pemiagaan rokok di dunia antarabangsa.

Pengakuan yang dibuat oleh syarikat Liggett sekali gus membuktikan bahawa dunia perniagaan rokok secara amnya dengan sengaja menyorok beberapa fakta kesihatan yang penting untuk pengetahuan umum, khususnya perokok. Dengan adanya pengakuan seumpama ini, satu perspektif, baru dapat dibentuk dalam usaha kita untuk membasmi tabiat merokok di kalangan masyarakat amnya dan remaja kita khasnya.

Berikut adalah di antara pendedahan yang dapat dipetik daripada dokumen-dokumen yang diserahkan oleh syarikat Liggett kepada pihak-pihak yang berkuasa di Amerika Syarikat.

Muslihat 1: Nikotin dalam tembakau adalah dadah

Buat beberapa lama, perkara ini telah disyaki dan turut dibuktikan secara saintifik yang bahan nikotin terkandung di dalam tembakau terdiri daripada sejenis dadah yang boleh menyebabkan ketagihan. Walaupun demikian, hakikat ini tidak langsung mendapat pengiktirafan daripada syarikat-syarikat rokok yang terus mempertahankan bahawa nikotin itu tidak mendatangkan ketagihan. Malah syarikat-syarikat rokok bersepakat dalam menafikan perkara ini baik kepada pihak Kongres Amerika Syarikat sekalipun.

Kini jelas terbukti daripada dokumen-dokumen syarikat tersebut bahawa ia telahpun mengenalpasti yang nikotin itu sebenarnya dadah yang boleh mendatangkan ketagihan. Tetapi ini dirahsiakan daripada pengetahuan umum. Dengan kata lain, syarikat-syarikat rokok telah memperdayakan orang ramai dalam hal yang boleh menjejaskan kesihatan mereka. Lantas kini, ramai warganegara Amerika Syarikat termasuk lebih daripada 25 kerajaan negeri-negeri sekutu Amerika Syarikat sedang dalam proses menyaman syarikat-syarikat tersebut.

Muslihat 2: Rokok dicemar racun makhluk perosak

Satu lagi perkara yang jelas daripada dokumen berkenaan adalah daripada aspek keselamatan bahan-bahan tembakau yang pernah digunakan. Ini terbukti daripada pengakuan yang menunjukkan bahawa tembakau rokok ada dicemari oleh bahan racun makhluk perosak seperti DDT, Malathion, Endrin, Champhechlor di antara lainnya. Dokumen dari syarikat Liggett juga mengakui bahawa bahan ini adalah "amat berbahaya". Ini selaras dengan tindakan yang diambil oleh beberapa negara termasuk Amerika Syarikat mengharamkan jenis-jenis racun makhluk perosak yang sama. Sekali lagi fakta ini tidak dinyatakan secara terperinci kepada orang ramai khususnya pengguna bahan tembakau, demi menjaga keselamatan dan kesihatan mereka. Malah tembakau yang mengandungi bahan-bahan tersebut terus dijual kepada masyarakat umum.

Muslihat 3: Tembakau sumber berbagai penyakit

Sepertimana yang kita sedia maklum, tembakau melalui tabiat merokok boleh mendatangkan berbagai kemudaratan kesihatan seperti sakit jantung, kanser, lelah dan sebagainya. Lagi sekali perkara ini sememangnya diketahui oleh syarikat tembakau melalui penyelidikan yang mereka lakukan. Dokumen-dokumen berkaitan dengan hal ini juga telah diperolehi melalui syarikat Liggett. Namun begitu, syarikat-syarikat tembakau sentiasa mempertahankan barang dagangan mereka seolah-olah kemudaratan kesihatan yang berkaitan merupakan satu perkara yang kecil. Lantas tidak ada mana-mana syarikat rokok yang secara sukarela menyatakan gejala-gejala buruk merokok baik secara umum apa lagi secara terperinci selagi tidak dipaksa oleh perundangan. Maka keadaan ini menjadi lebih buruk apabila tidak wujud undang-undang kawalan tembakau yang ketat. Bukti-bukti tentang penyakit akibat merokoklah yang menggalakkan ramai perokok menyaman syarikat-syarikat tembakau. Dijangkakan dalam masa 2 tahun ini, lebih banyak kes akan dibicarakan berbanding dengan 40 tahun yang lalu. Ini menunjukkan bahawa para pengguna umumnya dan para perokok amnya rasa tertipu dengan dakyah yang disebarkan melalui iklan-iklan rokok di merata tempat.

Muslihat 4: Remaja menjadi sasaran pemasaran rokok

Dengan bertambahnya pasaran rokok khasnya di negara membangun, lebih ramai para remaja kini terlibat dengan tabiat merokok. Walaupun selama ini disyaki beberapa strategi telah digunakan untuk menarik langganan remaja, hal ini terus terbukti melalui catatan-catatan yang terdapat dalam dokumen-dokumen syarikat tembakau. Salah satu daripada dokumen tersebut dengan jelas menunjukkan bahawa ada rancangan yang digubal oleh syarikat rokok untuk disasarkan kepada remaja berumur 16 tahun. Syarikat rokok mengakui bahawa pada peringkat umur seperti ini, mereka lebih mudah dipengaruhi dengan berbagai daya tarikan yang mendorong tabiat merokok. Syarikat-syarikat rokok juga faham bahawa tabiat yang dipupuk pada peringkat remaja akan berpanjangan sehingga umur mereka lebih lanjut. Tambahan pula nikotin dalam rokok akan menentukan bahawa apabila mereka mula merokok akan terus bergantung dengannya. Ini sekaligus menjamin pasaran rokok yang bukan sahaja stabil tetapi terus berkembang dari masa ke semasa. Oleh yang demikian, tidak syak lagi yang kalangan remaja dijadikan mangsa dan bilangan ini terus meningkat tahun demi tahun.

Muslihat 5: Promosi merokok berasaskan perkauman

Ini merupakan satu lagi aspek yang amat meranjatkan yang selama ini tidak diketahui umum. Dokumen-dokumen yang diperolehi juga menunjukkan bahawa syarikat-syarikat rokok mempunyai strategi-strategi tertentu untuk memasarkan rokok mereka bukan sahaja mengikut peringkat umur, aspek jantina, tetapi juga disalurkan secara halus khasnya kepada kaum-kaum tertentu seperti, orang-orang keturunan Africa, Hispanik (Sepanyol) mahupun keturunan Yahudi yang terdapat di Amerika Syarikat. Ini adalah dengan tujuan mendapatkan pasaran yang lebih menyeluruh di kalangan semua kaum. Dalam hal ini, dapat dirumuskan bahawa syarikat tembakau pada amnya seolah-olah tidak menghiraukan sama sekali kedudukan sesuatu bangsa itu asalkan sahaja pasaran rokok dapat dilariskan. Bagi kita di Malaysia, hal ini menimbulkan satu tanda tanya yang amat penting memandangkan lebih ramai orang Melayu didapati merokok. Adakah ini merupakan satu strategi yang disengajakan oleh syarikat-syarikat tembakau untuk mengasuh remaja Melayu "mempelajari" tabiat buruk ini sejak awal-awal lagi?

Kelima-lima (5) muslihat ini adalah di antara yang difikirkan penting untuk pengetahuan umum, walaupun banyak lagi dibongkar hari demi hari. Pendedahan terbaru ini diharapkan akan memberi satu kesedaran baru kepada kita dalam menangani masalah merokok di kalangan masyarakat. Pengakuan seumpama ini, menyakinkan kita bahawa industri tembakau memangnya mempunyai muslihat tersendiri tanpa menghiraukan kepentingan mana-mana pihak lain - individu, masyarakat maupun negara. Oleh yang demikian, orang ramai kini sepatutnya lebih berwaspada apabila berurusan dengan syarikat-syarikat tembakau supaya tidak terus terpedaya dengan dakyah yang mereka sebarkan baik melalui media massa khasnya iklan-iklan, mahupun melalui hujah-hujah yang sering diajukan untuk mengelirukan orang ramai.