Skip to main content

vcc

Pyrogallol, antara Kebaikan dan Keburukannya dalam Kehidupan Manusia

Oleh: Mohamed Nazri Bin Mohamed Tahir
Pyrogallol, antara Kebaikan dan Keburukannya dalam Kehidupan Manusia

75 ms 6

 Pyrogallol yang juga dikenali sebagai asid pirogalik atau benzene-1,2,3-triol, adalah sebatian kimia dengan formula molekul C6H3(OH)3. Ia adalah bahan kristal putih yang larut dalam air  dan etanol. Sebatian ini boleh wujud dalam keadaan sintetik dan semulajadi. Pyrogallol sintetik dihasilkan melalui proses kimia, asid galik dapat diubah menjadi pyrogallol. Asid galik  diperoleh daripada pelbagai sumber semulajadi seperti dalam kacang hempedu, anggur, daun teh, atau beberapa jenis buah-buahan dan tumbuhan lain. 
 
Pyrogallol telah digunakan dalam  pemprosesan gambargambar fotografi semenjak tahun 1832. 

Kegunaan 

Fotografi: Pyrogallol digunakan sebagai pemangkin dalam fotografi hitam-putih. Ia bertindak balas dengan halida perak (silver halide) dalam emulsi fotografi untuk mengurangkan halida  perak yang terdedah bertukar menjadi logam perak (metallic silver). 
Antioksidan: Pyrogallol adalah antioksidan yang kuat kerana memiliki tiga kumpulan hidroksil. Ia dapat menyingkirkan radikal bebas dan melindungi sel daripada tekanan oksidatif. Walau bagaimanapun, sifat reaktif pyrogallol juga menjadikannya tidak stabil dan berbahaya jika tidak dikendalikan dengan betul. 
Pewarnaan dan Penyamakan: Pyrogallol digunakan dalam beberapa proses pewarnaan, terutamanya untuk fabrik kapas. Ia juga boleh digunakan dalam penyamakan kulit untuk memproses kulit binatang. 

Bahan Kimia Reagen: Pyrogallol sering digunakan sebagai bahan reagen dalam pelbagai tindak balas kimia, seperti ujian kolorimetri dan penentuan oksigen dalam campuran gas. 
Kimia Analisis: Ia digunakan dalam pelbagai kaedah analisis, termasuk spektrofotometri dan kromatografi, sebagai bahan reagen untuk mengesan bahan tertentu, atau memangkin  tindak balas kimia tertentu. 
Penjagaan Rambut dan Kulit: Pyrogallol telah digunakan dalam beberapa formulasi pewarna rambut, tetapi ia boleh menyebabkan iritasi kulit dan kulit kepala. 

Kesan Terhadap Manusia

Pyrogallol boleh memberi pelbagai kesan kepada manusia, bergantung kepada cara pendedahan dan kepekatan bahan tersebut. Berikut adalah beberapa kesan pyrogallol  terhadap  manusia:
Terkena Kulit: Pyrogallol diketahui boleh menyebabkan iritasi pada kulit dan boleh menyebabkan kemerahan, gatal-gatal, dan keradangan apabila bersentuhan secara langsung. 
Terkena Mata: Pyrogallol juga boleh menyebabkan iritasi pada mata, menyebabkan kemerahan, air mata, dan ketidakselesaan apabila terkena mata. 
Terhidu: Jika terhidu, pyrogallol ia boleh menyebabkan iritasi pada saluran pernafasan, menyebabkan batuk, keradangan tekak, dan kesukaran bernafas. 
Termakan: Pyrogallol dianggap sebagai bahan beracun dan boleh menyebabkan kerosakan jika termakan atau diserap ke dalam badan. Pengambilan jumlah besar boleh menyebabkan  gejala gastrointestinal seperti loya, muntah, dan sakit perut. Keracunan yang teruk boleh menyebabkan kesan kesihatan yang lebih serius, termasuk kerosakan organ.
Tekanan Oksidatif: Pyrogallol adalah antioksidan yang kuat kerana kemampuannya untuk menyingkirkan radikal bebas. Namun, dalam situasi tertentu, ia juga boleh menghasilkan spesies oksigen reaktif, menyebabkan tekanan oksidatif dan kerosakan potensi kepada sel dan tisu.
Reaksi Alergi: Sesetengah individu mungkin mengalami reaksi alergi terhadap pyrogallol, menyebabkan gejala seperti ruam kulit, gatal-gatal, atau kesukaran bernafas. 

Laporan Kes Keracunan
● Seorang pesakit psosriasis (sejenis penyakit artritis) telah menggunakan krim topikal yang mengandungi pyrogallol mengalami pembentukan luka berulser pada tangannya.
● Seorang pesakit psoriasis yang meliputi dua pertiga tubuhnya dengan salap yang mengandungi Pyrogallol rebah dalam masa 5 minit selepas itu dan meninggal dunia dalam keadaan  koma 24 jam kemudian. 

Rekod Penerimaan Sample di PRNLab yang mengandungi Pyrogallol

Mengikut rekod penerimaan sampel di PRNLab, Pusat Racun Negara juga pernah menerima sampel yang positif kandungan Pyrogallol. 

 75 ms 7 table

 Kesimpulan
Oleh kerana adanya potensi bahaya, pyrogallol haruslah dikendalikan dengan penuh berhati-hati di dalam makmal dan aplikasi industri. Peralatan perlindungan diri yang sesuai (PPE) harus  dipakai, dan pendedahan perlu diminimakan seboleh mungkin. Selain itu, adalah penting untuk mengikut garis panduan keselamatan, pengudaraan yang optimum, dan menyimpan  bahan tersebut dengan selamat untuk mengelakkan kemalangan dan meengurangkan risiko kesihatan. Seperti mana-mana bahan kimia lain, adalah penting untuk merujuk lembaran data keselamatan bahan (MSDS) dan mengikut prosedur pengendalian yang disyorkan untuk memastikan penggunaan yang selamat. 

75 ms 7